октомври 29, 2019 admin

Базови познания, които трябва да знаете, когато сърфирате онлайн.

Светът на киберпрестъпността се променя непрестанно.

За да сте в безопасност онлайн, едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да бъдете образовани относно заплахи, които дебнат в мрежата. Използвайте тази информационна статия, за да добиете някои базови познания, които трябва да знаете за киберпрестъпленията.

Вирусите са само един от многото видове злонамерен софтуер.

Въпреки че вирусите все още съществуват, има и други форми на злонамерен софтуер, които са по-често срещани в наши дни. Ето няколко често срещани заплахи:

Adware

Нежелан софтуер, предназначен да хвърля реклами на вашия екран, най-често в уеб браузър, но понякога и в мобилни приложения. Обикновено той или се прикрива като легитимен, или с копие в друга програма, за да ви подмами да го инсталирате на вашия компютър, таблет или мобилно устройство.

Spyware

Шпионският софтуер е зловреден софтуер, който тайно наблюдава дейностите на потребителя на компютъра без разрешение, след което го докладва на автора на софтуера.

Вирус

Вирусът е зловреден софтуер, който се свързва с друга програма и когато се задейства, се размножава, като променя други компютърни програми и ги заразява със собствени битове код.

Worms

Червеите са вид злонамерен софтуер, подобни са на вирусите, тъй като те се разпространяват, но не се нуждаят от взаимодействие с потребители, за да се задействат.

Троянски кон

Троянецът или троянският кон е по-скоро метод за доставка на инфекции, отколкото самата инфекция. Троянецът се представя като нещо полезно, за да подмами потребителите да го отворят. Троянските атаки могат да носят почти всякаква форма на злонамерен софтуер, включително вируси, шпионски софтуер и софтуер за извличане.

Ransomware

Това е форма на злонамерен софтуер, който ви изключва от устройството ви и / или криптира вашите файлове, след което ви принуждава да платите откуп, за да ги върнете. Ransomware е наречен оръжие за избор на киберпрестъпника, тъй като изисква изгодно бързо плащане в трудно откриваема криптовалута. Кодът за атака за откупуващ софтуер е лесен за получаване чрез онлайн криминални пазари, а защитата срещу него е трудна.

Rootkit 

Rootkit е зловреден софтуер, който предоставя на нападателя права на администратор на заразената система и активно се крие от нормалния потребител на компютъра. Rootkits се крият и от друг софтуер в системата – дори от самата операционна система.

Keylogger  

Злонамерен софтуер, който записва всички клавиши на потребителя на клавиатурата, обикновено съхранява събраната информация и я изпраща на нападателя, който търси чувствителна информация като потребителски имена и пароли или данни за кредитна карта.

Криптоминиране

Злобното криптоминиране, наричано също понякога drive-by mining или cryptojacking, е все по-разпространена форма на злонамерен софтуер или атака, базирана на браузър, която се доставя чрез множество методи за атака, включително malspam, изтегляне на драйв и нелоялни приложения и разширения. Това позволява на някой друг да използва процесора или графичния процесор на вашия компютър, за да добива криптовалута.

Exploits

Експлоатациите са вид заплаха, която се възползва от грешки и уязвимости в системата, за да може създателят на експлоатацията да доставя злонамерен софтуер. Наред с други заплахи, експлоатациите са свързани с злоупотреба, атака, която използва злонамерени реклами на предимно легитимни уебсайтове за доставяне на експлоатации. Не е нужно дори да кликнете върху рекламата, за да бъдете засегнати – експлоатациите и придружаващият ги злонамерен софтуер могат да се инсталират на вашия компютър при изтегляне. Всичко, което трябва да направите е да посетите такъв сайт.

 

 

, , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Contact

Свържете се.

Ще се радваме да се свържете с нас за повече информация
за предлаганите от нас услуги.

Да поговорим за проекта ви

С удоволствие ще помогнем за реализирането на проекта ви.

Да поговорим за идеята ви

Насреща сме за осъществяването и реализирането на вашите идеи.

Да поговорим за съдържанието ви

Ако имате нужда от съдържание в онлайн пространството – обърнете се към нас.

Обадете се: +359 876 950 127

Contact