ноември 4, 2019 admin

Въведение в дълбоката и тъмната мрежа

Когато повечето хора трябва да определят интернет, хората си представят ежедневни дейности като гледане на видео клипове, или сърфиране в социалните мрежи. Под повърхността обаче се крие сенчеста страна на мрежата.

Повечето хора казват, че най-доброто място за скриване на информация е на втора страница на Google. Не е така. Има по-тъмни места. Наричат се дълбоката и тъмната мрежа, място, където Google не може да намери нищо.

Какво представлява Deep Web?

Дълбоката и тъмната мрежа не са едно и също нещо, въпреки че могат да си приличат значително.

В дълбоката мрежа се намират всички сайтове, които не са индексирани от традиционните търсачки – като например Google, което означава, че повечето търсачки няма да ви покaжат съответните страници.

Това означава, че за да получите достъп до една от тези страници, трябва да знаете точния им адрес (линк) или да кликнете върху друга връзка, след като влезете в дълбоката страна на мрежата.

Също така дълбоката мрежа може да включва значителни части от законната, основна мрежа.

Най-разпространения начин за достъп в Deep web е чрез Hidden wiki. Уебсайта е едноличен със страница на Wikipedia, но линковете, които съдържа са насочени към скрити сайтове.

Защо се използва?

Информацията в дълбоката мрежа не е предназначена за обществено потребление. Собствениците на съдържанието могат да направят информацията недостъпна.

Заслужава да се отбележи, че Deep Web не винаги съдържа незаконни източници и се провеждат множество дейности, които са изцяло в рамките на закона. Скритият свят на Deep Web съдържа множество от данни, информация и множество възможности Ще призная, това е доста мрачно описание на дълбоката мрежа.

В дълбоката мрежа, се намират сайтове, пощи  които не са свързани с търсещите машини, които индексират съдържанието на всички сайтове. Поради тази причина огромна част от световната мрежа се оказва “дълбоко” скрита. Според изследване от 2000 г. резултатите показват, че в дълбоката мрежа се намират 500 пъти повече документи, отколкото в достъпната мрежа.

Но това не е зловещата бездна на незаконна и смущаваща дейност, за която тракат медиите. Това място се нарича тъмната мрежа.

Какво има в тъмната мрежа?

Известен в целия свят като Тъмната мрежа или  Тъмния Интернет, този кът на интернет се намира в най-дълбоките точки на бездната в интернет.

Достъпът до Тъмната мрежа изисква известна степен на интелигентност и прикритост в интернет.
В опит да запазят поверителността, посетителите на Dark Web обикновено използват специализиран софтуер за анонимност, като Tor, за да маскират своята идентичност. Традиционно, когато интернет потребител посещава всеки сайт, който съществува в световната мрежа, те се проследяват чрез техния интернет протокол (IP) адрес.

За разлика от това, сърфирането в Тъмната мрежа е съвсем различна материя, като софтуерът за маскиране се използва за анонимност на личен компютър, докато се маскира самоличност, местоположение, IP адрес и други.

Кой използва тъмната мрежа?

Тъмната мрежа е сфера, до която е достъпна малка част от интернет потребителите. От милиардите интернет потребители, които ежедневно използват интернет, използващите на Dark Web са около 3 процента.

Въпреки че използването на Тъмната мрежа може да изглежда незначително, хората, бизнеса и различните организации за трафик на мрежата я превърнаха в много мощна сила. която доведе до безброй интернет потребители отчаяно да искат достъп до тъмната мрежа и в крайна сметка да станат част от нейната анонимна потребителска база.

Какво се предлага в тъмната мрежа?

Тъмната мрежа остава невероятно привлекателна за интернет потребителите по широк спектър причини. Закрепената природа и сложната методология, необходима за достъп до този свят, ефективно го превърнаха в таен свят, пълен със слаба дейност, черни пазари, забележителности и бонуси, ограничени до избрани няколко.

Тъмната мрежа е онлайн пазар за незаконни стоки, услуги и е източник на информация. Тя привлича потребители, които търсят анонимност. Анонимността на тъмната мрежа привлича криминални личности като дилъри на наркотици, хакери и други. Налице е и нарастваща икономика на услугите в тъмната мрежа.

Днес безброй интернет потребители се опитват да влязат в Deep Web и Dark Web. Някои търсят нещо по-специално, което просто не може да бъде снабдено в обикновения интернет, други просто са любопитни.

Дълбоката мрежа, тъмната мрежа и инструменти като Тор притежават масово въздействие. Въпреки сравнително скорошното им изобретение, привлекателността, която притежават, е толкова страшно голяма. Човешката природа е да бъде заинтригувана от това, което не разбираме или не можем лесно да получим достъп.

 

 

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Contact

Свържете се.

Ще се радваме да се свържете с нас за повече информация
за предлаганите от нас услуги.

Да поговорим за проекта ви

С удоволствие ще помогнем за реализирането на проекта ви.

Да поговорим за идеята ви

Насреща сме за осъществяването и реализирането на вашите идеи.

Да поговорим за съдържанието ви

Ако имате нужда от съдържание в онлайн пространството – обърнете се към нас.

Обадете се: +359 876 950 127

Contact